dimarts, 27 de maig de 2014

Un gran joc d'ous polític, a la cantonada.

Bombardeigs aquí i allà després dels resultats electorals de diumenge que –tot i que anaven de naturalesa europea- han destapat l’opinió de la gent del carrer, a Catalunya i a la resta d'Espanya, pel que fa a les forces polítiques. De poc han servit els sondejos de dies abans de les urnes. De rés.

Davant de les declaracions de la majoria de dirigents sembla que el número de vots perduts tenen el rerefons que cadascú li vol donar. La Sánchez Camacho evoca la baixada al procés sobiranista català. Cap al·lusió a la mala gestió política a Catalunya. Per contra, Rajoy sí que hi veu un problema de fons quan analitza la pèrdua de mobilització –tot i guanyar, els seus, a l’eurocambra- i diu que el gran problema han estat les retallades. Això sí, no pensa dirimir cap canvi en el si de la formació.

A Rubalcaba se li acaba la paciència i decideix retirar-se. Llàstima que ja és tard. Potser si s’hagués quedat a la rereguarda en el seu moment ara no hauria d’anar d’heroi compungit.

Patxi López es retreu el fet que no s’hagi sabut fer bé la feina i convoca un congrés extraordinari del PSE, però no descarta rés. Potser el veurem com a candidat a les primàries del PSOE, qui sap!

Entra de nou la Chacón (uf, ja ens havíem oblidat d’ella després que decidís viatjar a Miami) i juntament amb Medina (que tampoc descarta presentar-se a les primàries) s’encaren amb els barons i els culpen de no saber escoltar la gent. Ara va de tàndem. No sé qui escolta més, si el sord o el que no vol sentir.

Pere Navarro està tranquil. I sembla que els nefastos resultats l’hagin encoratjat a seguir pul·lulant dintre de la secretaria general. No defalleix gens i convoca a un Consell Nacional pel mes de juny que ve. I ve malament la cosa, perquè molta afiliació, cremada, vol firmar el manifest dels díscols de la formació, que ja han proposat nova assemblea pel mes de juliol vinent. Collbony demana a Navarro que no sigui dur amb ells, i parla de síntesi entre totes les famílies del PSC.

A tot això, la Generalitat demana dialogar amb el govern central perquè ara sí que sí. Després de les eleccions de diumenge se senten forts. Però això no descarta que –havent quedat la segona força votada a Catalunya- hagin d’accedir a ‘intercanvis d’impressions’ de moment no se sap de quina naturalesa, amb Oriol Junqueras, el més afavorit en els comicis passats.

I més novetats. Bosch es presentarà a les primàries de Barcelona com a candidat ‘junquerista’. Això sí, en té el beneplàcit del líder, diu. 

Mentrestant, Pablo Iglesias es posiciona.

Per acabar, una notícia no tan aliena a la política: ha dimitit el director dels Mossos.

I amb tot, la dreta seguirà encapçalant les retallades, des de Brusel·les.

No està malament, oi?